Αξιολόγηση Χρήστη:  / 6
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Η αρχή της ιστορίας της Αντίκυρας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η αρχαιολογική έρευνα, οι πληροφορίες των αρχαίων συγγραφέων, οι αναφορές των περιηγητών αλλά και οι αφηγήσεις των σύγχρονων Αντικυρέων συνθέτουν την παρουσία της από την αρχαιότητα ως σήμερα.

naos

Η πρώτη κατοίκηση στην περιοχή φαίνεται να έγινε γύρω στον 16ο π.Χ. αιώνα στη θέση Παλάτια και αναφέρεται με την ονομασία Κυπάρισσος. Υπήρξε ισχυρή ναυτική δύναμηκαι έλαβε με τους Φωκείς μέρος με πλοία εναντίον της Τροίας με αρχηγούς τους γιους του Ιφίτου, Σχεδίο και Επίστροφο.Η φήμη της ήταν ευρύτερα διαδεδομένη στην
αρχαιότητα για τον Ελλέβορο, που φύτρωνε στα γύρω βουνά, η ρίζα του οποίου είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Τον Ελλέβορο χρησιμοποίησε ο ήρωας της Αντικυρέας, για να θεραπεύσει τον Ηρακλή από τον υστερικό παροξυσμό που έπαθε και σκότωσε τα τρία παιδιά του.

Μετά τον 9ο π.Χ. αιώνα αναφέρεται με το όνομα Αντίκυρα από τον ήρωα και θεραπευτή Αντικυρέα και γνωρίζει μεγάλη ακμή ως το 330 π.Χ. και ενώ υπέστη δύο ολοκληρωτικές
καταστροφές το 346 από τον Φίλιππο και το 211 από την Αιτωλική Συμπολιτεία, εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Φωκίδας όπως περιγράφει ο περιηγητής Παυσανίας.

dapedo pxifidwtoΤα τρία ιερά του Ποσειδώνα, της Αθηνάς και της Aρτεμης, το δικό της νόμισμα, το θέατρο, τα αγάλματα και τα δύο γυμναστήρια αποδεικνύουν ένα σημαντικό πολιτισμό. Ο χάλκινος ανδριάντας του Αντικυρέα παγκρατιστή Ξενόδαμου τιμά τον ολυμπιονίκη στην είσοδο του σταδίου που πήρε την κότινο της νίκης στην 211η Ολυμπιάδα.
Η εμφάνιση του Χριστιανισμού αναδεικνύει την Αντίκυρα σε επισκοπή. Χτισμένη πάνω στον αρχαίο οικισμό γνωρίζει νέα ακμή έως τα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Μετά από σεισμό σημειώνει μεγάλη πτώση και έως τον 16ο αιώνα σιωπά. Για χίλια και πλέον χρόνια δεν αναφέρεται πουθενά και το μόνο που τη θυμίζει είναι το λιμάνι της.
Ως τις αρχές του 19ου αιώνα εμφανίζεται με το όνομα Aσπρα Σπίτια και διάφοροι ευρωπαίοι περιηγητές την αναφέρουν ως εμπορικό λιμάνι με ελάχιστους κατοίκους και οικισμό στα ρίζα του ορεινού όγκου της Ασπρης.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους αποτελεί δήμο και επανεμφανίζεται με το πανάρχαιο όνομα Αντίκυρα. Με την ανασύσταση του νομού Βοιωτίας γίνεται ανεξάρτητη κοινότητα το 1943 και μόνο εκκλησιαστικά παραμένει στη Φωκίδα. Η εγκατάσταση της Αεροπορικής Βάσης το 1958 και του Αλουμινίου της Ελλάδος το 1960 σηματοδοτούν την αλλαγή της πορείας και της διαμόρφωσης της περιοχής.

 

ant 1961Η σημερινή όψη της Αντίκυρας δεν κρατά σχεδόν κανένα στοιχείο από αυτά της παλαιάς εποχής όλα αλλάζουν με γοργό ρυθμό, έχει πλέον την όψη μιας σύγχρονης πόλης και ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών.

Έχοντας το προνόμιο να είναι παραλιακή πόλη και να συρρέουν ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί άνθρωποι την αναδεικνύει ως παραθεριστικό κέντρο. Aλλωστε είναι η κοντινότερη διέξοδος προς τη θάλασσα με ωραιότατες παραλίες και με αναπεπταμένη τη γαλάζια σημαία στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου από τη θέσπισή της ως σήμερα.
Η Αντίκυρα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας και σας περιμένει να την ανακαλύψετε.